Helicopter Emergency Medical Services

SHT suorittaa kiireellisiä lääkintälentoja FinnHEMS:n tukikohdissa Vantaalla, Turussa ja Pirkkalassa. Helikopterit ja miehistö ovat ympäri vuorokauden välittömässä 3 minuutin lähtövalmiudessa. Miehistö toimii tiiminä ja koostuu lääkäristä, lentoavustajasta ja lentäjästä.

Suomen HEMS tukikohdat ovat maailmanlaajuisesti katsoen ehdotonta kärkiluokkaa. Vuotuinen tehtävämäärä on n. 2300 kaikissa tukikohdissa. Noin kymmenen tehtävää päivittäin pitävät toiminnan jatkuvasti vilkkaana. Tehtävien lukumäärä yhdistettynä ympärivuorokautiseen lähtövalmiuteen on ainutlaatuista koko maailmassa.

HEMS toiminnassa lentoaika kohteeseen on keskimäärin 10 minuuttia, joten apu on paikalla hälytyksestä keskimäärin alle 15 minuutissa.

HEMS toimintafilosofiana on tuoda korkealuokkainen ensiapu tapahtumapaikalle. Vastoin yleistä käsitystä, kuljettaa HEMS helikopteri potilaita erittäin harvoin. Potilas kuljetetaan yleensä maakuljetuksella, ja lääkäri seuraa potilaan mukana tarpeen mukaan. Syykin tähän on selvä, helikopteri on ahdas, meluista ja tärisevä, joten mahdollisten lääkinnällisten toimenpiteiden tekeminen on rajoitettua. On parempi stabiloida potilas ensin ja sitten kuljettaa ambulanssilla, joka on hiljaisempi ja siinä on helikopteria paremmat tilat jsekä parempi varustus.